Sådan kan du få selvomsorg ind i et travlt hverdagsliv
Selvkærlighed? Jeg har altså ikke råd til at gå i spa.
Eller tid til at være selvkærlig. Min hverdag er max presset. Og jeg har svært ved at finde tid til at gå til frisøren! Så selvkærlighed i hverdagen? Det tror jeg ikke.
Men vent lidt, kære skønne dig. Jeg forstår godt, at det kan være helt grotesk at tale om selvkærlige tiltag, når vi løber afsted fra morgen til aften for bare at overleve hverdagen.
Men lad mig give dig 13 forslag til, hvordan du kan få selvkærlighed ind i din hverdag. For selvkærlighed er en livseleksir, der kan ændre vores tilværelse, så vi får mere ro i tanker, krop og sjæl.
Her er mine 13 selvkærlige forslag til dig.
1. Planlæg og vær på forkant i dine hverdage. At være på forkant giver ro i maven. Men det giver også rum til uforudsete ting, som ellers kan føre til pres, stress og jag.
2. Kend dig selv. Find ud af, hvad der giver dig energi. Og hvad der dræner dig. På den måde kan du bedre sige fra og til overfor aftaler, arrangementer og relationer.
3. Hold orden. Selvom du sikkert ikke tænker over det, så kan rod – altså det at der ligger ting og roder mange steder omkring dig – faktisk være med til at stresse. Så lad alle ting i dit hjem have et sted, hvor det bor.
4. Stå op 15 min. før om morgenen. Hvis du har for vane at rende stresset rundt om morgenen, så sæt uret 15 min. før. Og se hvor stor en forskel en mere rolig morgen gør for resten af din dag.
5. Pak og forbered alt det du kan til næste dag allerede om aftenen. Stress og jag om morgen er altid en skidt start på dagen.
6. Gå nu i seng! Har du lagt mærke til, hvor meget tid du f.eks. bruger på at se på skærm om aftenen. Nogle gange giver det mening at sidde og se en spændende udsendelse, hygge med en god film eller oritentere os på SoMe. Men andre gange er det bare spildtid, der stjæler din nattesøvn.
7. Sug detaljerne til dig. De fleste af os ræser afsted fra vi vågner til vi falder om om aftenen. Det betyder som regel også at vi ikke når at skænke de små detaljer på vores vej en tanke. Men der ER faktisk meget ro at hente i at stoppe op og fokusere lidt på de små detaljer.
Det kan være, at du vender blikket opad og ser smukke skyformationer. Eller lægger mærke til finurlige detaljer på husene, hvor du går. Eller du bruger et øjeblik på at studere en vild blomst, der har slået rødder midt på fortorvet. Det at hive dit fokus helt ned i detaljer, kan være med til at give lidt ro til din travle hjerne.
8. Sæt dig på en bænk på vej hjem fra arbejde og glo på mennesker. Blot 10 minutter. Det kan være både interessant og sjovt at sidde og se på andre mennesker. Deres udseende, tøj, hår, gangart og meget andet. Hvor mon de skal hen? Og hvad mon de beskæftiger sig med? Og det der sker med os, når vi sidder der og kigger er, at vi i denne pause kan glemme vores egen travle kalender, udfordringer og problemer for en stund.
9. Omgiv dig med ting, som gør dig godt. No surprise, så ved du, at vores hjem er vores hule. Vores helle. Der hvor vi skal lade op. Der hvor vi kan være os selv. Og derfor er det også ret vigtigt, at vi der omgiver os med ting, som løfter os.
Men mange af os har ting eller detaljer i vores hjem, som vi faktisk ikke er glade for. Og som derfor har en negativ indvirkning på os. Måske er det en (venlig) gave fra en kollega. Måske har du arvet et maleri, som du egentlig ikke bryder dig om. Eller du er ked af farven på din væg i soveværelset.
10. Lær dig selv at sige pyt til rigtigt meget. En tidsrøver og en energidræber er, når vi kommer til at tage for meget ind under huden. Og dermed bruger tid på at fundere og stresse over ting og situationer, vi alligevel og som regel ikke har indflydelse på. Overtænkning kunne vi også kalde det. Og det spiser af vores overskud og selvkærlighed, fordi vi har fokus rettet mod bekymringer.
11. Spring over hvor gærdet er lavest. Ja, du læste rigtigt. Nogle gange skal vi springe over, hvor der er lavest. Fordi alt andet ville være helt skørt. Mange kvinder er perfektionstiske. Og vil enormt gerne gøre det helt rigtige. Og levere det bedste. Men det er et kapløb mod… ja os selv. Fordi det trækker tænder ud, hvis vi altid skal have styr på alting hele tiden. Derfor… gør dig selv den tjeneste, at du tænker alternativt, når du står overfor en opgave eller situation, som du ikke “kan komme udenom”. Hvordan hjælper jeg mig selv bedst muligt, så jeg ikke falder om i stress og jag? At sænke standarden er ikke altid skidt. Nogle gange er det faktisk helt fantastisk.
12. Brug 3 minutter inden godnat på, hvad du er taknemmelig over. Det behøver ikke være et stort projekt. Det kan være, at du blot indtaler det på din mobil. Og det er helt fint, hvis det er i små detaljer. Lige så vel som det er ok, at du tænker noget omkring din tilværelse på et overordnet plan. Det kan være, at du er taknemmelig over, hvor smuk din stue er. Eller at du faktisk er ret god til at bage din yndlingskage. At du ved, at du er en kærlig mor. Eller at du glæder dig til næste weekend, hvor du skal til stor fødselsdag hos din veninde. Pointen med øvelsen er, at du bruger et øjeblik på at fokusere på, hvad der fungerer i din tilværelse. Og det har faktisk stor betydning for vores følelse af tilfredshed, at vi også retter blikket mod alt det, der faktisk fungerer i vores tilværelse.
13. Selvkærlighed i hverdagen handler om at skabe os en tilværelse, hvor vi har fundet ro og balance gennem gode rutiner og hensigtsmæssige tiltag. Det handler om at gøre tilværelsen simpel og kærlig, så vi kan få frigivet energi til at være tilstede, lære og nyde. Og så vi ikke (konstant?) drømmer os hen til et andet liv. Derfor er det vigtigste råd af dem alle at for at få selvkærlighed ind i et presset hverdagsliv kræver det noget af os. Det kræver at vi tager os selv seriøst. Det kræver at vi mærker efter om tingene fungerer. Og hvis vi mærker, at noget skal laves om, at vi så også GØR det.
Selvkærlighed handler nemlig om at være kærlige mod os selv. Hele tiden. Og ikke kun i et spa en sjælden gang.
Pas på dig